Laatst schreven de kranten over de frisdrankautomaten op school: de drankjes maakten de kinderen langzaamaan verslaafd aan snelle suikers, en verschillende deskundigen pleitten om die automaten te verbannen van de speelplaats. Loopt het bij ons ook zo’n vaart?
Voeding en bewegen
Voeding en beweging zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. De omgeving blijkt daarbij een grote rol te spelen. Op school willen we dan ook een voedings- en bewegingsbeleid uitstippelen om die leefstijl aan te moedigen.
Voor de lagere school zorgen we in Qworzó voor een gezond drankaanbod. We bieden de kinderen tijdens de middagpauze water, soep en melk aan in plaats van frisdranken. Woensdag is het fruitdag bij ons. Dan nemen alle kinderen een fruitje mee naar school. Op de andere dagen nemen de kinderen enkel een droge koek of ook een stuk fruit mee. Snoepgoed is op onze school niet welkom.
Ook sport op school vinden wij heel belangrijk. De kinderen krijgen niet enkel twee keer per week turnles, maar we zorgen er ook voor dat ze om de drie weken kunnen fietsen en dansen. Op donderdag gaan de leerlingen van de lagere school om de veertien dagen zwemmen. Maar ook tijdens de middag en de speeltijden zitten onze kinderen niet stil: ze kunnen netballen, voetballen, badmintonnen, tafeltennissen, de speelkoffers uitproberen, zandkastelen maken, touwtrekken, … Elk jaar organiseren we een sportdag en doen we mee aan de Dag van de Sportclubs. Zelfs op woensdagnamiddag laten de leerlingen van de lagere school zich regelmatig van hun meest sportieve kant zien.
Jong geleerd
Ook in de kleuterschool zetten we gezondheid in de kijker. Daar is het ook elke woensdag fruitdag. Maar ook op andere dagen merken we dat er vaak gezond gegeten wordt. Vele kleuters eten elke dag tijdens de eerste speeltijd een stukje fruit. Omdat we gezonde tussendoortjes belangrijk vinden, proberen we de kinderen zo jong mogelijk te sensibiliseren. Daarom leren de jongste kleuters telkens in het begin van het schooljaar over fruit. De tweede kleuterklas werkt rond het thema ‘ziek zijn’. Twee maal per week krijgen de kinderen turnles op school. Maar buiten deze momenten genieten alle klassen ook van bewegingsmateriaal en bewegingsmomenten in de klas.
Op de speelplaats kunnen de jongste kleuters zich bijvoorbeeld uitleven op de draaistangen en op het speeltuintje. De oudste kleuters hebben één dag per week een fietsbeurt en één dag per week een speelkoffer. Zo hebben ze extra bewegingsmogelijkheden naast het aanbod van voetballen, spelen in het zand, tollen aan de draaistangen,… Één dag per jaar staat sport en spel een hele dag centraal. Dan kunnen de kleuters proeven van verschillende sporten en spelletjes tijdens onze sportdag.
Gezond in de klas
In de klas hechten we ook veel belang aan een goede gezondheid en levensstijl. Regelmatig worden de lessen onderbroken voor een bewegingstussendoortje of een relaxatieoefening. De kinderen van het eerste leerjaar werken rond het thema fruit: ze gaan op bezoek bij de fruitwinkel, doen daar hun inkopen en maken nadien overheerlijke fruitsatés. Het tweede leerjaar werkt een heel WO-thema rond gezondheid uit: een goede tandhygiëne, een voedingsdagboek gebaseerd op de actieve voedingsdriehoek, gezonde maaltijden en tussendoortjes komen allemaal aan bod. Daar wordt in de tweede graad op verder gebouwd.
Goed in je vel
Verder werken we ook aan een gezonde geest. Want wie goed in zijn vel zit, voelt zich meestal ook gezonder. Met kleine tips en veel oefenen hopen we zo bewust gelukkige kinderen op school te zien. Door middel van verschillende proefjes leren de kinderen van de tweede graad zichzelf nog beter kennen: Wat is mijn borstomtrek? Hoe ver kan ik kijken? Hoeveel kracht heb ik in mijn handen? En we besteden aandacht aan veilige schermtijd: zowel aan de computer of de beeldbuis blijven de houding van groot belang.
Wat doet je lichaam?
In de oudere leerjaren ligt de nadruk meer op de ontwikkeling van het lichaam. Het vijfde leerjaar bespreekt de organen van de mens en de functies ervan. De derde graad staat stil bij onze spijsvertering en wat suiker, zout, vet, zuur… met ons lichaam doet. Er wordt vergeleken welke voedingsmiddelen ons lichaam nodig heeft om jezelf goed te voelen. Wat zijn gezonde tussendoortjes voor op school en welke tussendoortjes zorgen dan weer voor een minder goed gevoel? Met klasgesprekken en experimenten krijgen de leerlingen een beeld van gezonde en ongezonde voeding en proberen we als school kinderen op te voeden tot gezonde jongeren met een kritische kijk op voeding.
Jij en je lichaam
In het zesde leerjaar gaan we hier nog verder op in maar komt ook het gebruik van alcohol en drugs aan bod. Kinderen sensibiliseren is een belangrijke taak van het onderwijs. Door erover te praten met de leerlingen en de nadelen te bespreken leren kinderen waarom sommige verslavingen zorgen voor grote problemen.
Ook hebben we het dan over seks. Tieners zitten met heel wat vragen en we proberen hen antwoorden te geven over lichamelijkheid, relaties en hun identiteit. We leren onze kinderen zichzelf en anderen graag te zien op een gezonde evenwichtige wijze.
“Qworzó graag gezien” staat niet voor niets op onze fluo-vestjes te pronken!