Terug rust op school

De start van het schooljaar was niet zoals verwacht. Vier kleuterklassen gingen in quarantaine. Gelukkig testte geen enkele kleuter positief. Een week later ging 5A in quarantaine. Drie leerlingen testten er positief. In 5B testte er één leerling positief. Deze klas ging niet in quarantaine. Ondertussen kwamen er geen nieuwe besmettingen bij. We blijven nog steeds heel voorzichtig en volgen de maatregelen die in onze risicoanalyse staan goed op.

Verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in het onderwijs

Vanaf 1 oktober vervalt in het basisonderwijs de mondmaskerplicht. Voor de school betekent dit:

 • Dat personeelsleden geen mondmaskers meer moeten dragen, ook niet in onderling contact of in contact met kinderen.
 • Dat ouders en essentiële derden geen mondmaskers meer moeten dragen als ze op school komen. Het is wel belangrijk om de afstand van elkaar te bewaren.

Vanaf 27 september worden de quarantaineregels voor leerlingen tot 12 jaar aangepast. Voor de school betekent dit:

 • Dat leerlingen bij een hoogrisicocontact op school een PCR test moeten afleggen op dag 1 en dag 7. Als het resultaat op dag 1 negatief is, hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.
 • Dat bij 2 of meer besmettingen binnen een periode van 1 week in een klas de groep getest wordt op dag 1 en dag 7. Bij een negatief testresultaat op dag 1, mogen de leerlingen meteen uit quarantaine.

Er komt in scholen een strikter ventilatiekader, inclusief CO2 meting.

 • We deden de voorbije week al een meting in verschillende klassen. De CO2 meter geeft een gunstige meting aan op basis van de ventilatieafspraken op school.

Merksplasse kinderen lezen samen op het marktplein

Vrijdag 24 september organiseert de bib i.s.m. de 2 basisscholen een lees-in. Alle kinderen van de twee lagere scholen lezen een kwartiertje in een boek op het marktplein. Dit start om 13.45 uur. Met een kaartje nodigden we de kinderen deze week uit. Ze brengen hiervoor een mooi boek en een kussen mee. Bij slecht weer leest iedereen in de klas.

Begeleide wandeling ‘In de sporen van de Polar Bears’

Op zondag 26 september organiseert Toerisme Merksplas een begeleide wandeling. Hierdoor wordt de bevrijding van Merksplas en omstreken door de Britse gevechtseenheid (The Polar Bears) in september 1944 herdacht. Deze wandeling van 5 km sluit nauw aan bij de leerstof van de Tweede Wereldoorlog in het 5de leerjaar.

De wandeling start om 13.30 uur aan de Plantentuin Kleine Boerderij, Ossenweg 1b, Merksplas.
Er zijn stops voorzien met animatie door theatergroep Straf Poeier.
Om 15 uur is er een herdenking en bloemenhulde voorzien aan het monument van John W. Harper en zijn bataljon The Polar Bears. Heb je zin om deze wandeling met je kind te doen en leest je kind graag een tekstje, dan meld je dit vrijdag aan je leerkracht. De leerkracht geeft dit met je kind mee.

Medische consulten voor het eerste leerjaar

Maandag 27 september zijn er medische consulten voor het eerste leerjaar. Tijdens deze systematische opvolging gebeurt ook de vaccinatie waarvoor je toestemming gaf. Deze consulten gaan door op school.

Dinsdag 28 september komen de leerlingen die maandag nog niet aan bod kwamen aan de beurt.

Techno Trailer voor de leerlingen van de derde graad

Van 28 tot 30 september komt de Techno Trailer. Op die dagen zie je een grote vrachtwagen aan onze school staan, waarin de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar op dinsdag en donderdag aan de slag gaan. De Techno Trailer komt naar onze school om uit te zoeken wie talent heeft voor techniek. Tijdens die dagen zullen onze leerlingen in groepjes opdrachten rond techniek uitvoeren op 4 plaatsen: de vrachtwagen en 3 klassen worden ingericht als ‘werkplaatsen’. Van robotica tot houtbewerking, van elektriciteit tot chemie… op zo veel mogelijk verschillende manieren wordt er gewerkt rond ‘techniek’.

De organisatie van de Techno Trailer neemt foto’s voor hun website of sociale media van deze activiteit. Je kind krijgt een briefje mee waarin je toestemming geeft aan de organisatie om foto’s te publiceren.

BBB-dag voor het vijfde leerjaar

Op 28 september organiseert de gemeente Merksplas samen met vzw ’t Pleckske een BinnenBijBoerendag voor onze twee 5de leerjaren. Zij zijn die dag te gast bij de familie Verstraelen op de Witte Keiweg in Merksplas. Ze worden er een hele voormiddag ondergedompeld in het boerenleven. Ook worden de kinderen bewust gemaakt over de voeding die elke dag op hun bord ligt en door landbouwers geproduceerd wordt. Via een doorschuifsysteem nemen de kinderen een kijkje achter de schermen van het landbouwbedrijf en mogen ze al hun vragen stellen aan de landbouwer. De voormiddag duurt van 9 uur tot 13 uur. De kinderen rijden er met de fiets naartoe.

Zorg voor:

 • fiets die goed in orde is
 • fluovestje en eventueel helm
 • rugzakje met picknick, drankje en koek
 • regenjas indien nodig

De school start ’s morgens om 8.25 uur

We vragen je om ’s morgens de starturen van de school te respecteren. We merken dat er toch nog heel wat kinderen de schoolpoort binnen komen na het belsignaal. Dit is niet fijn voor de juf, maar zeker niet voor de kinderen.

Voetbal 4 tegen 4 voor het 4de, 5de en 6de leerjaar op 13 oktober

Op 13 oktober organiseren we samen met MOEV een 4 tegen 4 voetbaltornooi. Dat gaat door op de voetbalvelden van Merksplas SK, zowel voor jongens als meisjes uit het 4de, 5de en 6de leerjaar. Inschrijven kan je met het briefje dat je kind meebrengt.

Fietsen

Maandag 27 september fietsen de volgende klassen 6A/6B.

Donderdag 30 september fietsen de volgende klassen 1B/1C.

De kinderen brengen hun fiets mee en evt. hun fietshelm. Ze plaatsen hun fiets op het grasveld aan de rode fietsenstalling. Daar hangt een fietsparkingbordje.

Zwemmen

Donderdag 30 september zwemmen volgende klassen:

 • Eerste beurt: 3A/3B (vertrek 13.00 uur)
 • Tweede beurt: 4A/3C

Kalender

vr 24 sep   Lees-in om 13.45 uur
zo 26 sep   Wandeling Polar bears om 13.30 uur
ma 27 sep   Fietsen 6A/6B
ma 27 sep   Medisch onderzoek 1ste lj + vaccinatie
di 28 sep   BBB-dag 5de lj 9-13u
di 28 sep   Medisch onderzoek 1ste lj afwerken
di 28 sep   Technotrailer derde graad
wo 29 sep   Technotrailer derde graad
do 30 sep   Fietsen 1B/1C
do 30 sep   Zwemmen 3A/3B – 4A/3C
do 30 sep   Technotrailer derde graad
za 02 okt   Vormsel
zo 03 okt   Eerste communie
ma 04 okt   Ped. studiedag